tisdag 16 december 2014

DUMLE

BEBISAR ÖVERALLT!
Godmorgon alla goa! Det är lustigt att man ena stunden har inga och nästan stund har man hur många som helst! Allt kommer på en och samma gång! Jag talar om djurbebisar såklart! För exakt en vecka sedan kom tre underbara marsvinsbebisar! Likaså 7 yrväder till kaninungar! Nu imorse så hade även mitt andra marsvin MIMMI fått två ursöta, lurviga bebisar! Jag känner mig så lyckligt lottad att få uppleva det! KÄRLEK!

Jag vet inte hur många godis- och pralinrecept som jag har här på bloggen nu men jag hoppas att nån har fallit er i smaken och att ni har vågat testat nåt och att ni har blivit lite varma i kläderna!

Jag fick en undran för ett tag sedan från en av mina goda instagramvänner om jag hade ett vanligt recept på kola! Då hade jag inte det riktigt men nu har jag det! Jag brukar inte oftast göra slät kola eller tryffel utan jag vill gärna lyxa till dem lite!

Det här receptet är inget undantag! Jag älskar DUMLE i alla dess former och så klart jag vill göra min egen! Men om du inte vill doppa kolan i chokladen så kan du självklart bara skära den och rulla den i smörpapper!

Eller varför inte göra halva kolan som DUMLE och andra halvan naturell?!

TIPS!
  • Har du kolan i kylen så måste du ta fram den minst en halv timma innan du skär upp den annars så spricker den när du skär i den!
  • Olja in formen som du ska lägga kolan i och ha gärna bakplåtspapper i botten så släpper den lättare!
  • Ställ gärna kolabitarna i kylen innan du ska doppa den i chokladen så stelnar chokladen snabbare!
  • Låt bitarna mellanlanda på ett galler så att överflödig choklad rinner av men det kan vara lite pilligt att få upp dem sedan! Vicka lite på ett hörn när du ska lyfta så går det bra!
  • Du kan smaksätta kolan med lakritspulver om du vill men det är valfritt! Jag gjorde det för jag är GALEN i lakrits!
  • BEROENDEFRAMKALLANDE!

HEMMAGJORD DUMLE
2 dl strösocker
2 dl grädde
1/2 dl (50 g) glykos
1/2 msk lakritspulver (valfritt)
40 g mörk choklad
250 g mjölkchoklad

Gör så här:
Koka socker och grädde på svag värme tills sockret har lösts sig. 



Tillsätt glykos, lakrits och choklad. 



Koka till 120 grader, rör om hela tiden!



Häll upp kolan i en inoljad form med höga kanter ca 15*20 cm,  med bakplåtspapper i botten. 



Låt kolan kallna i kylen och stelna över natten. 



Skär upp kakan med en vass kniv, lätt inoljad.




Hacka chokladen. 



Värm den i mikron i intervaller, 4*25 sekunder och rör om lite då och då. Fortsätt med intervallerna till chokladen har smält helt. Låt chokladen "andas" i några minuter - tjockna till sig lite.



Doppa kolorna i chokladen och låt dem rinna av på ett galler i några sekunder. 



Flytta dem sedan till en bricka med bakplåtspapper. 



Låt Dumlen sedan stelna i kylen.







Jag älskar julbak och julgodis i alla dess former men ibland vill man bara ha nåt lätt men ändå juligt! Känner du likadant så har jag ett recept här som bara smälter i munnen! SAFFRANS SEMIFREDDO!

SNABBT, ENKELT OCH GOTT - UTAN ATT ENS BEHÖVA ANVÄNDA EN GLASSMASKIN!


JULSEMIFREDDO AV SAFFRAN
3/4 g saffran (1 1/2 kuvert)
1 msk konjak - valfritt
1 apelsin, skalet
100 g socker (1 dl)
120 g ekologiska ägg (2 st)
300 g vispgrädde (3 dl)
1 granatäpple

Gör så här:
Blanda saffran, konjak, rivet apelsinskal och 1 msk strösocker i en liten skål.



 Låt stå i 10 minuter. 

Separera äggulor och äggvitor i separata skålar. Vispa äggulor och hälften av sockret vitt och pösigt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. 



Vispa resten av sockret i vitorna till en fast marängsmet ca 3 minuter på hög hastighet.



Vispa grädden i en separat bunke. 



Vänd ihop den vispade äggulan, saffran och grädde med en slickepott.



Vänd till sist in marängsmeten. Fyll smeten i en form och ställ i frysen i minst 3 timmar.



 Ta fram ca 10 minuter före servering. 



Servera med granatäppelkärnor.



Jag har LITE svårt att lämna mina kaniner nu...de är bara så söta! SÖTCHOCK!


MEN jag har ju dessa sötisar som väntar på mig inne i huset! DAGENS ÖGONBLICK!


Våga utmana er själv i julbakandet och gå utanför ramarna på det traditionella recepten och testa nåt nytt! Vem vet det kanske blir en ny favorit?!

/Helena